Hjem

CT-skanning av borprøver - ny metode i planteforedlingen

Skogfrøverket benytter nå CT skanning for å kunne gjøre utvalg for densitet i foredlingen. Densitetsmålingene er en del av arbeidet med valg av avlstrær til en ny frøplantasje i Granvin i Hordaland, hvor tømmerkvalitet vektlegges. CT-skanningen gjøres i samarbeid med Norsvin.

Skogfrøverket gjorde sommeren 2016 feltarbeid i Årøy frøplantasje for å gjøre utvalg til en ny frøplantasje på Vestlandet. Det ble gjort bedømmelser på veksten ved parametere som høyde, diameter, kvistsetting og skader. For å gjøre utvalg basert på virkeskvalitet målte vi også fiberhelling og akustikk i stammen ved brysthøyde. Vi samlet også inn borprøver fra 800 trær. Disse har vi nå skannet i CT-skanner ved Norsvin Delta utenfor Hamar.

Norsvin jobber med husdyravl og bruker CT-skanning for å kunne vurdere kvalitet og skader på gris uten å måtte slakte dyrene. På samme måte kan vi få informasjon om densiteten i stammen uten å felle trærne. Det betyr at vi kan gjøre utvalg basert på målinger i stående trær og kan bruke trærne videre til innhenting av podekvist og eventuelt frøsanking..

22.05.2019